Ураження людини електричним струмом: різновиди


Система технического обслуживания и ремонта энергетического оборудования : Справочник


Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом


Знаки і плакати з електробезпеки, допоміжні знаки і таблички.


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ЕЛЕКТРОМОНТАЖНИХ РОБІТ У ДІЮЧИХ ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ


Плакати з надання першої медичної допомоги


Електротравматизм і заходи щодо його попередження


Історія світильника


Несправне електрообладнання причина пожежі


Виробнича інструкція з експлуатації електродвигунів

П`ятниця, 19.04.2024, 23:55 Вітаю Вас Гість

БЕЗПЕКА РОБІТ В ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ

Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статті

Головна » 2013 » Квітень » 30 » Історія світильника
20:18
Історія світильника


Найпершим джерелом штучного світла було вогнище . Таким чином , спочатку житлові приміщення освітлювалося одним джерелом, що знаходиться в центрі. Необхідність у додатковому освітленні виникло одночасно з потребою людини самовиражатися в наскальних розписах. У роботі йому допомагав факел, який встановлювався в щілини між камінням. У Середні століття для зміцнення факела на площині стіни стали застосовуватися ковані затиски. Саме це нехитрий пристрій послужило прообразом бра.

У Греції і Римі були широко поширені підлогові світильники , що складаються з триніжок і чаші з горючою речовиною (нерідко з ароматичними добавками). Пізніша модифікація цього світильника - канделябр . На відміну від треножника, він мав єдину опору , широку біля основи. У різних культурах один і той же світильник міг називатися по- різному. Наприклад , шандали у персів або менорою в іудеїв.

Інший освітлювальний прилад , відомий з тих часів, - лампадарій. Як і канделябр, він був стаціонарним. Підвісні світильники називалися лампіонів і лампадами і являли собою одну або декілька овальних чаш , що прикріплюються до стельових балок або консолям . У чаші наливалося масло , тваринний жир або нафту. У горючу рідину опускався скручений з рослинних волокон гніт .

Поява свічки стало серйозним проривом в області створення нових видів світильників. Вона була багато в чому зручніше всіх інших пристроїв - не так коптила , виявилася істотно більш економічною і простий у виробництві . Виготовлялася спочатку з тваринного жиру , а потім з бджолиного воску з гнотом з тростини. Пізніше гніт стали робити з бавовняних або конопляних волокон. Свічка породила цілу плеяду світильників. Канделябр став витонченою гіллястою конструкцією. Наприкінці XVII століття остаточно сформувалася люстра. Палацові люстри на сотні свічок освітлювали величезні зали для балів . У простінках між вікнами настільки ж яскраво палали бра. Коридори висвітлювалися химерними канделябрами . Всі вони відбивалися в численних дзеркалах і їх позолочених рамах. Гасилися свічки металевими ковпачками на довгих рукоятках . Люстра складалася з масивного металевого каркаса і великої кількості підвісок зі скла ( прозорого або кольорового ) або природних каменів. Важити вона могла близько тонни. Щоб опустити таку конструкцію , запалити свічки , а потім все це підняти , був потрібний потужний механізм .

Що прийшла слідом за цим ера гасу подарувала нам хіт у вигляді лампи " летюча миша" . Дизайн гасових світильників був досить вишуканий ( варто тільки згадати знамениті настільні світильники Тіффані) . До цих пір ці не дуже практично , але безвідмовні в дачному побуті лампи асоціюються з епохою декадансу . А згадана вище " кажан " багаторазово використовувалася дизайнерами для створення нових різновидів світильників в індустріальному стилі. Таке рішення добре виглядає на кухнях і в дитячих . А численні переспіви настільних ламп і каганців епохи модерну за нею пору прекрасно доповнюють інтер'єри спалень і кабінетів. Скромні трудівники - газові ліхтарі зробили справжню революцію у вуличному освітленні. Інтер'єрна їх різновид , газові ріжки , мирно уживалася з гасовими лампами. І ті й інші відчайдушно коптили і не були , що називається , екологічно чистими. Напевно , саме тому варто було придумати електрику.

Електрика звично і буденно. Електричних світильників безліч. Різноманітність їх форм і матеріалів просто неймовірно . Детальніше ми поговоримо про них пізніше. А поки просто хотілося б підсумувати все вищевикладене .

У примітивних житлах первісної людини існувало як природне , так і штучне освітлення . Природне поділялося на верхнє ( димар ) і бічне ( вхідний отвір ) . Штучне було центральним ( вогнище) і боковим ( факел ) .

Починаючи з бронзового століття і закінчуючи епохою Римської імперії , кількість джерел природного світла змінюється. Додаються віконні прорізи , які на той період були чисто функціональними . Ці джерела світла та аерації представляли собою бойніцеобразние отвори , що виходять , як правило , у внутрішній дворик . Верхнє світло оформляється отвором - опейон , які мають , крім утилітарного , декоративне значення . Збільшується число джерел штучного світла . Вони діляться на підвісні ( хорос , панікадило ) , бічні ( лампадарій , канделабрум ) , переносні ( Лампіон ) . В якості горючих рідин використовуються різні масла ( в тому числі ароматичні ) , а також нафту ( частіше для зовнішнього освітлення і маяків ) . Загалом , режисура світла стає набагато складніше , що можна пов'язати , по-перше , з ускладненням інтер'єрів житлових , культових і громадських споруд , а по-друге , з появою естетичних вимог до самих світильників .

Середні століття , готика , романтика , ренесанс , бароко та класицизм породили цілу плеяду форм і способів заповнення віконних прорізів. Вікна стають прикрасою фасаду , обростають багатим декором. Вони вже не є сезонними джерелами природного світла , які в холодну пору закриваються глухими рамами. Починаючи з епохи пізньої готики , виникають додаткові ряди вікон , що пов'язано з конструктивними особливостями споруд. Зокрема , високі вкликопролітні готичні зали висвітлюються подвійними рядами вікон. Різноманітне , ритмічно організоване їх розташування породжує вражаючі світлові ефекти , що стає важливою рисою стилю . В епоху ренесансу фоормується і такий тип природного освітлення , як світловий ліхтар .

Основні джерела штучного світла залишалися колишніми , з невеликою поправкою на розмір і форму светоносітеля ( свічки). Дизайн робиться більш вишуканим , вживані матеріали вражають своєю кількістю і різноманітністю (метали і сплави , скло , природний камінь). Принцип розташування світильників у приміщеннях також істотно не змінився. У великих залах верхнє світло ( люстра ) доповнюється оперізувальний поруч бічних світильників (бра ) . Коридори та галереї висвітлюються бічними джерелами (бра ) і центральним поруч підлогових ( канделябри ) . У приватній зоні (спальня , кабінет ) використовуються всі перераховані вище типи світильників плюс переносні ( свічники ) .

Кінець XIX і початок XX століть збагатили архітектуру свободою використання штучного світла . Вікна - вітрини , бічні вітражі , суцільне скління фасадів не скасували , однак , історично сформованих типів природного освітлення . Цілком можливо , що в цій області сказано все. Бурхливий архітектурне творчість кінця XX і початку XXI століть НЕ ознаменувалося винаходом чого-небудь нового. Вміле поєднання історично сформованих форм з новими матеріалами і технологіями породжує дивовижні по своєрідності об'єкти. Природне освітлення використовується в них дуже активно. Великого поширення набули верхнє світло і світлові ліхтарі. Штучне освітлення , незважаючи на переважно електричну природу , ділиться все на ті ж основні групи : верхнє , нижнє, бокове . Його доповнюють і урізноманітнюють добре відомі точкові лампочки , що дозволяють рівномірно опромінювати приміщення і створювати химерні світлові композиції. Приховані джерела , підсвічування меблів і предметів інтер'єру служать для створення додаткових ефектів. Скажімо , дозволяють розширити або , навпаки , звузити простір , візуально змінити його геометрію , розставити акценти.

Переглядів: 6217 | Додав: ohranatruda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 4
4 Web Hero  
0
Приветствую! Это Владислав из компании Web Hero.

Вы знали, что ошибки на сайте могут отпугнуть больше трети ваших потенциальных клиентов? Вот несколько фактов из исследований компаний:

1. Согласно исследованию компании Google, более 50% пользователей покидают сайт, если он загружается дольше, чем за 3 секунды. Медленная загрузка сайта часто связана с наличием технических ошибок.
2. Согласно исследованию компании Adobe, каждая ошибка на веб-сайте может стоить компании до 9% потерь в конверсии. Это подчеркивает важность минимизации ошибок на сайте для повышения доходности бизнеса.
3. Данные компании Akamai показывают, что даже короткие сбои в работе сайта могут привести к существенным финансовым потерям. Например, если сайт Amazon.com падает на 1 минуту, это может привести к потере доходов в размере до $220 000.


Мы предлагаем Вам профессиональную техподдержку для бесперебойной работы вашего веб-ресурса:

– Доработка функционала.
– Наполнение контентом.
– Адаптация под моб. устройства.
– Дизайн и проектирование.
– Обновление CMS и плагинов.
– Хостинг и домены.
– Интеграция с сервисами.
– Мониторинг и обслуживание.

Давайте обсудим, как усовершенствовать ваш сайт. Оставьте заявку на нашем сайте: wbhr.ru или свяжитесь со мной по email: sale.tp1@wbhr.ru.

Воспользуйтесь промокодом TPKOMPAS0224 и получите бесплатный тех. аудит вашего сайта.

3 Артём  
0
Получите клиентов с сайтов ваших конкурентов за 1 день с гарантией результата!
Современные инструменты BigData позволяют узнать кто посещал сайты конкурентов или звонил им на телефон, чтобы работать именно с этой горячей аудиторией в режиме реального времени
лиды от 25 рублей. можем предоставить под прозвон от 25 руб или разослать SMS/MMS/Viber от 3,6руб (только РФ)
Любые законные ниши, торговля, услуги, привлечение работников,агентов, B2B, B2C.
100% легальный метод, никакие законы не нарушаем.
Доступная цена. договор. закрывающие документы.
также в наличии базы данных компаний под B2B
наш cайт https://bigdata.popupbiz.ru оставьте заявку и бонусом получите софт для whatsapp-рассылки или email-рассылки
телеграм канал @bigdatapopupbizru
email bigdatabiz@mail.ru
89529082087

2 PDfJUBQT  
0
PMID 22527506 Review <a href=http://cialiss.makeup>buy cialis online europe</a>

1 ElenaVarl  
0
Приветǃ
Βoзмoжно, мoе cooбщениe cлишкoм cпецифично.
Ηо моя cтapшaя cестpa нaшла здесь замечaтeльного мyжчинy, и у ниx прекрacныe отношения, а кaк нacчет меня?
Mне 22 лeт, Εлeнa, из Чехии, английский язык тoжe знaю.
И... лучшe скaзaть сразy. Я бисекcyальна. Я нe pевную к дpугой женщинe... оcoбенно eсли мы зaнимaeмcя любoвью вмеcте.
Аx дa, я oчeнь вкycнo гoтoвлюǃ И я люблю не только гoтовить ;))
Я наcтоящая дeвyшка и ищy cеpьeзные и гoрячие отношения...
B любом cлyчае, вы можетe найти мoй пpофиль здeсь: http://granisglocod.tk/usr-62261/

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПОПУЛЯРНІ ФАЙЛИ


Конституція України


Электрическая безопасность: Учеб. пособие


Электробезопасность в трёхфазных сетях переменного тока


Постер "Електробезпека"


Закон України "Про охорону праці"


Релейная защита в распределительных электрических сетях. Пособие для практических расчетов


Закон України "Про електроенергетику"


Билеты на 4 группу по электробезопасности


КОРОТКА ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ПО ЕЛЕКТРОБЕЗПЕЦІ


Електробезпека на виробництві. Рівень знань. Кваліфікаційні групи.

Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0