Історія світильника


Плакати з надання першої медичної допомоги


Система технического обслуживания и ремонта энергетического оборудования : Справочник


Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ЕЛЕКТРОМОНТАЖНИХ РОБІТ У ДІЮЧИХ ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ


Електротравматизм і заходи щодо його попередження


Небезпека ураження електричним струмом


Расследование и учет аварий и инцидентов


Фактори ураження електричним струмом


Виробнича інструкція з експлуатації електродвигунів

Субота, 20.04.2024, 00:30 Вітаю Вас Гість

БЕЗПЕКА РОБІТ В ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ

Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статті

Головна » 2013 » Квітень » 30 » Небезпека ураження електричним струмом
20:30
Небезпека ураження електричним струмом

Якщо людина або тварина доторкнеться до елементу електроустановки, який знаходиться під напругою , то через його тіло пройде електричний струм. Значення струму залежить від напруги , опору, який має тіло , і матеріалу, що знаходиться між тілом і струмоведучими частинами або землею (одяг , взуття , стать і т. д.).
Небезпечна напруга може з'явитися , як здалося б неспеціалісту , абсолютно несподівано . Наприклад , при невиконанні приписаних нормами технічних заходів людина може бути вражений струмом при дотику до крана або трубі водопровідної мережі , якщо десь в будівлі , навіть в іншій його частині або на іншому поверсі , сталося замикання електропроводки на конструкцію будівлі або труби. Проходячи біля опори лінії електропередачі , людина може потрапити під крокові напругу і піддатися дії струму, що проходить через ноги , якщо він виявиться в зоні розтікання струму, що проходить в землю через опору у разі замикання проводу на опору або пошкодження ізоляторів . Перебуваючи під проводами лінії високої напруги , людина може виявитися під небезпечною впливом електричного поля. При грозі з'являється підвищена небезпека ураження атмосферним електрикою і прямим ударом блискавки.
Для людини зазвичай безпечний струм 10 мА , але смертельні випадки бували навіть при токах менше 6 мА. Безпечним напругою дотику для людини умовно вважається 12 В, хоча при особливо несприятливих умовах і при 12 В можливі травми. У нормальних умовах , коли людина здорова і тверезий, коли його шкіра непошкоджений і суха і він знаходиться в сухому виробничому приміщенні , для людини зазвичай безпечно напругу до 40 В.
Ще більшу небезпеку становить напруга для великих тварин , опір тіла яких нижче , ніж у людини. Крім того , для тварин збільшується небезпека ураження при шаговом напрузі , так як у них відстань між передніми і задніми ногами більше , ніж довжина кроку людини .
Небезпека ураження струмом тварин посилюється тим , що вони зазвичай знаходяться на вологому підлозі , провідному струм. Роговий шар копит у коней порушений металевими цвяхами підков . Дуже небезпечно поява навіть невеликого напруги на автопоїлками , так як електричний опір тварин знижується при питті , коли з металом безпосередньо або через воду стикається тонка шкіра губ , мови і порожнини рота. Струм проходить по всьому тілу : через голову та грудну клітку.
Підвищена вологість і запиленість , агресивне середовище , струмопровідні підлоги роблять тваринницькі ферми і деякі інші виробничі приміщення особливо небезпечними щодо ураження людей і тварин електричним струмом , а використання транспортерів і інших протяжних електрифікованих механізмів збільшує зону можливого виникнення небезпечних напруг. У таких умовах безпечним і нешкідливим при тривалому впливі напругою для тварин слід вважати напругу не понад 2 В змінного струму , напругу понад 4 В слід вважати шкідливо діючих , а понад 16 В - смертельно небезпечним при тривалому (більше декількох секунд ) протіканні струму через тіло тварини .
Обслуговування електроустановок та їх використання в промисловості і в побуті вимагають великої обережності. Як добре відомо , за зовнішнім виглядом проводів і апаратів не можна судити , чи знаходяться вони під напругою чи ні. Навіть якщо вони явно відключені від джерела струму , то напруга може з'явитися іншим шляхом, наприклад в обхід вимикача або від іншого джерела. Навіть після того , як приладом перевірено , що напруги немає , торкатися все ж небезпечно: прилад міг виявитися несправним або напруга могло виникнути після перевірки. Якщо ж відключені дроти заземлити , до них можна торкатися без побоювань.
Про наявність напруги переконуються за показаннями вольтметрів або сигналізаторів включеного - відключеного стану апаратів , за положенням рукояток приводів або рубильників , положенню блокувань , горінню ламп та іншими ознаками. Але за всіма цими ознаками і за показаннями приладів не можна робити висновок про відсутність напруги. Найбільш надійними приладами є спеціальні покажчики напруги , що випускаються промисловістю. Але і свідченнями цих приладів можна керуватися тільки в тому випадку , якщо прилад перевірений під час і на місці використання.
Перевірити покажчик напруги можна почерговим торканням щупа покажчика до мережі, що знаходиться під напругою , і до перевіряється елементу електроустановки того ж напруги. Якщо такої мережі на місці немає , то джерело струму носять із собою , використовуючи , наприклад , батарейку з переривачем і індукційну котушку. Після перевірки накладають заземлення за допомогою ізолюючої штанги , не торкаючись перевіреного елемента (проводи , шини та ін ) до тих пір , поки він не заземлений.
Аналіз електротравматизму показав , що найбільш частими безпосередніми причинами були наступні:

    незадовільний огородження струмоведучих частин , відсутність надійних замикаючих пристроїв шаф , ввідних ящиків та ін;
    користування електрифікованими пристроями без дотримання необхідних заходів безпеки - заземлення , занулення та ін;
    виконання робіт без захисних засобів в умовах обов'язкового їх застосування;
    виконання робіт під напругою 65 В і вище без прийняття необхідних заходів безпеки ;
    робота машин поблизу проводів повітряних ліній електропередачі при недотриманні заходів безпеки;
    невідповідність машин , апаратів , кабелів , проводів та інших елементів електроустановок умовам експлуатації або їх несправність ;
    користування несправним , неперевіреними електроінструментом та іншими електрифікованими пристроями ;
    застосування переносного ручного електроінструменту при напрузі 120 В і більше в умовах підвищеної небезпеки;
    неправильне використання робітників не за фахом , відсутність належного контролю за навчанням і інструктажем робітників. Відомо , що коефіцієнт тяжкості травматизму вище середнього в тих організаціях і областях , де менше робочих охоплено навчанням ;
    відсутність належного контролю за виробництвом робіт , що підтверджується хоча б тим , що при розкиданості дрібних об'єктів , наприклад у сільському будівництві або при монтажних і ремонтних роботах на трасах , де об'єкти розосереджені і невеликому числу робочих доводиться виконувати роботи без постійної присутності та нагляду інженерно -технічних працівників , частота електротравматизму вище , ніж в умовах великого виробництва .

Розподіл електротравм по галузях народного господарства показує , що вони вище там , де є багато мереж тимчасового електропостачання і повітряних мереж напругою до 1 кВ , наприклад на будівельних майданчиках. Якщо число електротравм , що припадають на 100 стаціонарних електродвигунів або на 100 км стаціонарної електромережі , прийняти за одиницю , то виявиться , що на ту ж кількість пересувних тимчасових електродвигунів і тимчасових електромереж електротравм припадає в десятки разів більше. Застосовувані на ряді будівництв звичайні електровиробами втрачають свої властивості швидше, ніж у стаціонарних електромережах , тому на будівництвах потрібні спеціальні надійні збірно -розбірні мережі та спеціалізоване будівельне електрообладнання .
Серед причин електротравматизму можна відзначити також : випадки недостатньою виробничої дисципліни; виконання робіт , пов'язаних з небезпекою , без нарядів- допусків ; прийняття помилкових рішень внаслідок недостатніх знань ; поспішні і необдумані дії працюючих.


Переглядів: 3874 | Додав: ohranatruda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 cvDZhTzv  
0
<a href=http://finasterid.buzz>propecia pills for sale</a> The AZURE study was pooled with 26 additional trials in an Early Breast Cancer Trialists Collaborative Group EBCTCG meta analysis of 18, 766 individual patients

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПОПУЛЯРНІ ФАЙЛИ


Конституція України


Электрическая безопасность: Учеб. пособие


Электробезопасность в трёхфазных сетях переменного тока


Постер "Електробезпека"


Закон України "Про охорону праці"


Релейная защита в распределительных электрических сетях. Пособие для практических расчетов


Закон України "Про електроенергетику"


Билеты на 4 группу по электробезопасности


КОРОТКА ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ПО ЕЛЕКТРОБЕЗПЕЦІ


Електробезпека на виробництві. Рівень знань. Кваліфікаційні групи.

Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0