Система технического обслуживания и ремонта энергетического оборудования : Справочник


Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом


Небезпека ураження електричним струмом


Історія світильника


Расследование и учет аварий и инцидентов


Ураження людини електричним струмом: різновиди


У чому полягає небезпека електрики


Знаки і плакати з електробезпеки, допоміжні знаки і таблички.


Електротравматизм і заходи щодо його попередження


Плакати з надання першої медичної допомоги

П`ятниця, 29.03.2024, 12:42 Вітаю Вас Гість

БЕЗПЕКА РОБІТ В ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ

Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статті

Головна » 2013 » Червень » 23 » Несправне електрообладнання причина пожежі
16:20
Несправне електрообладнання причина пожежі

Несправне електрообладнання причина пожежі


Як відбувається так, що працює собі електрообладнання і працює і раптом щось сталося, раптом пролунав тріск, бабах і пішов дим. У кращому випадку спрацює автомат і знеструмить пристрій, а невеличке займання можна погасити вогнегасником без особливих тубот. Але буває що захист в електроустановці, по якійсь причині відсутній, або ж у НЕ працездатному стані. Ось тут то і виникає велика ймовірність розвитку справжньої пожежі. А в більшості випадків причиною пожеж стає повне халатне не дотримання простих елементарних правил електробезпеки.

Пожежобезпечність, являє собою набір правил, дотримуючись яких, будь-яка людина пов'язаний з потенційною можливістю створити аварійну ситуацію, може звести ймовірність виникнення пожежі до мінімуму. Тепер давайте з Вами подивимося, що ж відбувається всередині електроприладів і установок, що є початком причини пожежі згодом. Перш за все, згадаємо властивості електрики, і що відбувається при проходженні електричного струму в провіднику. З курсу фізики відомо, що речовини складаються з атомів і молекул, які утворюють між собою зв'язок у вигляді кристалічної решітки. Так само пам'ятаємо про те, що собою являє рух електрики, а саме пересування заряджених частинок в самому речовині.

Так от електрон, якому належить перейти в провідник і швиденько пробігти всю електричну ланцюжок, а в наслідку повернеться назад в джерело на шляху доведеться зустрітися з безліччю атомів і молекул, з більшістю яких до того ж і зіткнуться. При такому зіткненні, цей електрон передає частину своєї енергії, яка і буде тим самим нагрівати все речовина, а в нашому випадку це провід. Тепер вся справа в кількості цих електронів, чим більше ми пропустимо струму через провідник, тим відповідно він більше і нагріється. У кожного пристрою є своя допустима норма нагріву. Вона за раніше прораховується і передбачається в процесі своєї розробки при створенні.
З урахуванням цього в мідних обмотках електродвигунів і різних котушках, таких як пускач або електромагніт, міститься строго певна кількість витків, яка безпосередньо впливає на струм, до того ж нагрів розсіюється по всьому провіднику і згодом встигає охолоджуватися, передаючи тепло в навколишнє середовище (провід , що знаходиться в стіні, відповідно цій стіні, а обмотка двигуна на сам корпус двигуна). Тим самим при номінальних значеннях допустимого струму установки вийшовши на робочий режим, нагріваються до певного безпечного рівня і не викликаючи загоряння.
А от як тільки в пристрої, з якихось причин порушується кількість витків обмотки, через короткозамкнуті витки або просто відбувається коротке замкнення і тут струм з номінального значення різко підскакує. Тим самим виробляючи значну кількість теплової енергії, нагріваючи весь електро - ланцюг, що провокує подальше загоряння. Це відбувається в тому випадку коли, знову ж таки повторюся, не дотримуються правил електробезпеки і пожежобезпеки, створюючи умови для розвитку пожежі. Для запобігання аварійним ситуаціям, широко застосовуються запобіжники, завдання яких, при підвищенні допустимих значень струму, відключити устаткування і тим самим припинити подальше нагрівання.

Варто додати той факт, що на відміну від горіння НЕ електричного характеру, горіння у установці до спрацьовування автомата або ручного відключення подачі електрики, відбувається під напругою. Отже, гасити за допомогою води таке займання стає небезпечно. Для цього слід використовувати вуглекислотні вогнегасники або пісок. Ось втім, і все що стосується причин пожеж та пожежобезпеки. У висновку хотілося сказати наступне, не беріть звички ставити перемички в захисних пристроях або замість потрібного запобіжника, дротяних жучків.


Переглядів: 1913 | Додав: ohranatruda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Весенний марафон  
0
Здравия всем!
«Весенний марафон»
Начинайте в любой момент – лучше сейчас! ))
Легче сберечь существующий потенциал здоровья, чем потом пытаться восстанавливать упущенный!

Как правило, у нас есть только два выбора:
1. Или мы занимаетесь своим здоровьем;
2. Или это делает за нас хирург.
Хотя бы попробуйте узнать чуть больше о том,
что мы предлагаем, перейдя по ссылке:
https://moe-zdorovje.club/joga

До скорой встречи! Ждем вас!
Наша почта: support@moe-zdorovje.club

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПОПУЛЯРНІ ФАЙЛИ


Конституція України


Электрическая безопасность: Учеб. пособие


Электробезопасность в трёхфазных сетях переменного тока


Постер "Електробезпека"


Закон України "Про охорону праці"


Релейная защита в распределительных электрических сетях. Пособие для практических расчетов


Закон України "Про електроенергетику"


Билеты на 4 группу по электробезопасности


КОРОТКА ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ПО ЕЛЕКТРОБЕЗПЕЦІ


Електробезпека на виробництві. Рівень знань. Кваліфікаційні групи.

Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0