Ураження людини електричним струмом: різновиди


Несправне електрообладнання причина пожежі


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ЕЛЕКТРОМОНТАЖНИХ РОБІТ НА ПІДПРИЄМСТВІ


Система технического обслуживания и ремонта энергетического оборудования : Справочник


Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом


Плакати з надання першої медичної допомоги


У чому полягає небезпека електрики


Знаки і плакати з електробезпеки, допоміжні знаки і таблички.


Расследование и учет аварий и инцидентов


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ЕЛЕКТРОМОНТАЖНИХ РОБІТ У ДІЮЧИХ ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ

Четвер, 18.04.2024, 22:40 Вітаю Вас Гість

БЕЗПЕКА РОБІТ В ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ

Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статті

Головна » 2013 » Червень » 23 » У чому полягає небезпека електрики
16:40
У чому полягає небезпека електрики

У чому полягає небезпека електрики

А дійсно, у чому полягає небезпека електрики? А може це все випадкові прикрі вигадки, і нічого небезпечного в ньому немає? Щоб розібратися з цим, давайте з Вами подивимося на все технічно. Ми знаємо, що електрика являє собою, впорядкований рух заряджених часток, таких як вільні електрони, у твердих тілах (це відноситься до провідників), ну і іонів у різних рідинах (електролітах) і деяких газах.
Починають вони свій шлях від самого джерела електрики, де вони з'явилися в результаті виконання певної роботи і, пройшовши по всьому замкнутому ланцюгу навантаження, знову повертаються в джерело назад. Але під час своїй подорожі, ці маленькі і заряджені частинки роблять колосальну роботу, як корисну, так і в деяких випадках шкідливу і навіть небезпечну.
У результаті такого переміщення, електрика частково перетворюється на теплову енергію, освітлення, плазму, рух, випромінювання, радіохвилі, поля, в надлишку якого і полягає небезпека електрики. Це все звичайно вигідно для людини, але до тих пір, поки в міру і під контролем. Так само як у природі трапляються катаклізми і всілякі стихії, які своєю непередбачуваністю і величезною силою несуть в собі руйнування і небезпеку для людей. У сфері електрики відбуваються схожі випадки, коли нормальний процес роботи змінюється на аварії з подіями, в результаті чого отримуємо всілякі поломки обладнання, пожежі, людський травматизм і навіть в деяких випадках летальний результат.

Невже ці частинки, які ми з Вами навіть не бачимо, можуть робити таке і викликати небезпеку електрики в цілому? Виявляється їм це цілком під силу. І як же відбувається таке, запитаєте Ви. А дуже просто. Справа не в розмірах, а в кількості електронів і їх потенціалі або точніше різниці потенціалів, що більше відомо як поняття напруги. Давайте з Вами спробуємо заглянути всередину таких процесів, щоб наочно і ясно зрозуміти саму суть всього, що відбувається. Відразу мабуть приведу приклад і опишу картину для кращого уявлення всього цього.
У житті ми чудово розуміємо те, що всі речі, які здаються нам великими, важкими і твердими, можуть при падінні, у кидку, при швидкому русі і зіткненні породжувати певні руйнування, порушення, деформації, наслідки і т.д. А якщо річ маленька і легка, то і небезпеки в ній немає. По відношенню до електричних часток це не так. Вони спочатку настільки щільні і тверді, швидкі і колосально потужні, що навіть подумки це дуже важко буде уявити. У тому випадку коли вони в спокої (не перебувають під впливом електрорушійної сили), то в принципі, явно ні як себе не проявляють крім самої наявності явних матеріальних речей. І потенційної небезпеки вони не несуть. Але!
Уявіть собі загальний процес, що відбувається на електростанціях при виробленні електроенергії. Наприклад, гідроелектростанція, через яку проходить великий потік води, з величезною силою, що тисне на великі лопаті турбіни електрогенератора і в підсумку ця колосальна енергія води, перетворюється на електрику такої ж сили.
Якщо міць падіння води з водоспаду можна побачити оком і уявити всю міць, то електрику в дротах ні. У результаті ці потужності за рахунок маленьких невидимих ​​зарядів всередині дротів, з шаленою швидкістю і у великій кількості несуться безпосередньо до споживача.
Уявіть дуже міцну нитку, яка з одного боку прив'язана до чогось, а з іншого, її сильно тягнуть. Ось і наші заряди будуть в деякому сенсі схожі на цю нитку. Вони лише є засобом, який допомагає з одного місця передати тягу або краще сказати енергію (електричну) в інше місце, долаючи довгий шлях, але не втрачаючи сили.

А до тих пір поки все відповідає розрахованим параметрам і в різних електричних ланцюгах, все знаходиться в номінальному режимі, то й не буде аварій. А як тільки, десь, щось порушується, тут відразу можна побачити всю міць і небезпеку електрики в цілому.
Всі ті явища, які ми отримуємо від використання електрики, можуть у надмірній кількості або неконтрольованій дії сприяти негативним наслідкам. Найбільша частина всіх аварій, відбувається в результаті надмірного розігріву і загоряння чого-небудь і безпосереднього проходження електронного потоку крізь тіло людини. Тепер думаю, Вам стало ясно, як відбуваються аварійні ситуації і в чому полягає небезпека електрики.

P.S. : Будьте уважні і обережні при роботі з електрикою.




Переглядів: 4156 | Додав: ohranatruda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПОПУЛЯРНІ ФАЙЛИ


Конституція України


Электрическая безопасность: Учеб. пособие


Электробезопасность в трёхфазных сетях переменного тока


Постер "Електробезпека"


Закон України "Про охорону праці"


Релейная защита в распределительных электрических сетях. Пособие для практических расчетов


Закон України "Про електроенергетику"


Билеты на 4 группу по электробезопасности


КОРОТКА ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ПО ЕЛЕКТРОБЕЗПЕЦІ


Електробезпека на виробництві. Рівень знань. Кваліфікаційні групи.

Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0