Виробнича інструкція з експлуатації електродвигунів


Плакати з надання першої медичної допомоги


Фактори ураження електричним струмом


Несправне електрообладнання причина пожежі


Історія світильника


Знаки і плакати з електробезпеки, допоміжні знаки і таблички.


У чому полягає небезпека електрики


Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ЕЛЕКТРОМОНТАЖНИХ РОБІТ НА ПІДПРИЄМСТВІ


Расследование и учет аварий и инцидентов

Четвер, 18.04.2024, 07:23 Вітаю Вас Гість

БЕЗПЕКА РОБІТ В ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ

Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статті

Головна » 2013 » Червень » 23 » Електротравматизм і заходи щодо його попередження
21:45
Електротравматизм і заходи щодо його попередження

Електротравматизм і заходи щодо його попередження

Як показує статистика, нещасних випадків від ураження електричним струмом стає менше. Однак це не повинно вести до самозаспокоєння, навпаки, необхідно посилити боротьбу за повне знищення травматизму від ураження електричним струмом.
Як відбувається ураження людського організму електричним струмом?
Тіло людини слід розглядати як провідну масу, оточену діелектриком - зовнішнім шкірним покривом.
Опір тіла людини електричному струму залежить головним чином від стану зовнішнього шкірного покриву.
Опір - величина змінна, різна не тільки в різних людей, але навіть у одного і того ж людини, в залежності від ряду факторів (зволоження шкіри, потових виділень, наявності металевого пилу та ін.)
Опір тіла людини змінюється в широких межах (від декількох сотень тисяч до однієї тисячі омів), а іноді (в особливо несприятливих умовах) і до 400-500 ом. Розрахунковим опором прийнято вважати 1000 му.
Смертельною величиною є сила струму від 0,1 а і вище, небезпечної величиною - струм від 0,05 а і вище. Найбільш небезпечним вважається змінний струм частотою від 40 до 60 гц.
Найбільш сильний вплив струм надає на центральну нервову систему, порушуючи електричні процеси, властиві живій матерії, з якими пов'язана її життєдіяльність. При ураженні електричним струмом відбуваються також такі явища, як механічний розрив тканин тіла, опіки, хімічні явища (електроліз крові) і ін
Ураження електричним струмом поділяють на електричні удари і електротравми.
Електричний удар найбільш небезпечний. Він виражається в тому, що при проходженні електричного струму через тіло людини уражається весь організм.
Електротравми - це випадки, при яких виходять електричні знаки і металізація шкіри. До електротравма також відносять ушкодження при падінні з висоти під час обслуговування електричних установок.
Основними причинами поразки людини при електричному ударі є робота під напругою, несправний стан електроустановок, випадковий дотик до що під напругою токо провідним частинам безпосередньо або металевими та іншими предметами.
За безпосередньої випадковому зіткненні з токо провідними частинами створюється найбільша небезпека ураження електричним струмом. Особливо небезпечно випадковий дотик людини одночасно до двох різних фазах установки, що знаходиться під напругою. При такому дотику струм досягає максимальної величини, обумовлює лише опором тіла людини. Небезпека збільшується ще й тому, що в більшості випадків людина доторкається до обох фазах двома руками і шлях струму лежить через внутрішні органи людини (серце, дихальні органи і т. д.). Крім того, на людину в цьому випадку впливає повне робоча напруга установки та ізоляція її не робить свого захисної дії.
Всі випадки електро травматизму підлягають реєстрації.
Дані статистики електро травматизму підтверджують можливість важкого ураження електричним струмом при двофазному включенні навіть при напрузі 65 в.

Електро травми зазвичай супроводжуються проходженням електричного струму через землю.
Персонал, який обслуговує електричну установку або дотичний з нею, також з'єднаний із землею через опору більшою чи меншою величини, залежної від стану тіла, матеріалу підлоги, властивостей взуття і т. д. Тому для людини може уявити небезпеку не тільки одночасне включення на дві фази електричної установки, але і дотик до одній фазі, так як при цьому через землю виникає електричний ланцюг, в яку включається людина.
Дотик до одній фазі можливо в багатьох випадках при роботі під напругою (наприклад, при заміні перегорілих ламп, дотику до дроту з пошкодженою ізоляцією і особливо при роботі з переносними електроприладами і електроінструментом).
Слід також мати на увазі, що в мережах змінного струму при зіткненні людини з якою-небудь фазою через його тіло, крім струму витоку (активного струму), проходить також струм, обумовлений ємністю мережі по відношенню до землі (ємнісний струм).
При ізольованій нейтралі установки тіло людини включається на лінійну напругу послідовно з опором мережі. Якщо опір мережі стає близьким до нуля, то тіло людини виявляється безпосередньо включеним на повне лінійне напруга.
Однофазне включення може виникнути, коли роботи (наприклад, за вимірюваннями) виконують без захисних засобів, при користуванні приладами з незадовільною ізоляцією токо провідних частин, а також при переході напруги на металеві конструктивні частини обладнання.
При непошкоджених діелектричних калошах у разі застосування ізоляційного підстави небезпека ураження може бути зведена до мінімуму.

Електричні опіки виникають при найрізноманітніших коротких замиканнях, що супроводжуються появою електричної дуги.
Короткі замикання в установках напругою до 1000 в відбуваються при з'єднанні фаз будь-яким металевим предметом (інструментом), при неправильному включенні рубильників асинхронних електродвигунів з відключеним реостатом ротора, при установці запобіжників, коли коротке замикання в мережі не усунуто, при відключеннях і т. п .
В установках напругою вище 1000 в найбільшу небезпеку відносно опіків представляє відключення роз'єднувачів під навантаженням.
Розрізняють три ступені опіків: перша - почервоніння шкіри, друга - утворення пухирів, третя - обвуглювання і омертвіння тканин.

Переглядів: 7497 | Додав: ohranatruda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Виктор  
0
Займы для бизнеса без банков от частных и юр. лиц под разумный процент по двум документов за сутки.
Решение за 3 минуты по 2 документам: паспорту и выписке по счёту. Деньги зачисляются на ваш расчётный счёт.
Пока вы ими не пользуетесь, ничего платить не нужно.
Есть вопросы? Обратитесь к своему менеджеру – расскажем все подробности и пришлем презентацию и все необходимые документы!

Виктор
nobldecor@mail.ru почта
+79231069528 телефон для связи
https://wa.me/79231069528 вотсап
https://t.me/jetlends телеграм

1. Предлагаем вариант оформления возобновл. кредитной линии до 24 мес., сумму до 18 млн. руб, для новых клиентов и срок до 48 мес и сумму до 56,5 млн р для повторных клиентов.
2. Размер процентной ставки зависит от рейтинга организации, начинается от 18,4%
3. Кредитный лимит предоставляется без залога, страховок и дополнительных финансовых ковенант. Поручительство – в некоторых случаях.
4. Для получения решения нужны всего 2 документа: паспорта бенефициаров, и выписка по расчетному счету (-ам) за 12-24 месяца в формате txt из банк-клиента.
5. Информация по сумме одобренного лимита не отражается в БКИ, только сумма транша- по факту пользования лимитом.
6. Берете транш в той сумме, которая необходима Вам. Берете тогда, когда вам потребуются срочно деньги.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПОПУЛЯРНІ ФАЙЛИ


Конституція України


Электрическая безопасность: Учеб. пособие


Электробезопасность в трёхфазных сетях переменного тока


Постер "Електробезпека"


Закон України "Про охорону праці"


Релейная защита в распределительных электрических сетях. Пособие для практических расчетов


Закон України "Про електроенергетику"


Билеты на 4 группу по электробезопасности


КОРОТКА ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ПО ЕЛЕКТРОБЕЗПЕЦІ


Електробезпека на виробництві. Рівень знань. Кваліфікаційні групи.

Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0