Ураження людини електричним струмом: різновиди


Расследование и учет аварий и инцидентов


Фактори ураження електричним струмом


Несправне електрообладнання причина пожежі


Знаки і плакати з електробезпеки, допоміжні знаки і таблички.


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ЕЛЕКТРОМОНТАЖНИХ РОБІТ У ДІЮЧИХ ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ


Система технического обслуживания и ремонта энергетического оборудования : Справочник


Виробнича інструкція з експлуатації електродвигунів


Плакати з надання першої медичної допомоги


Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом

П`ятниця, 26.04.2024, 20:54 Вітаю Вас Гість

БЕЗПЕКА РОБІТ В ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ

Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статті

Головна » 2013 » Червень » 23 » Ураження людини електричним струмом: різновиди
17:08
Ураження людини електричним струмом: різновиди

Ураження людини електричним струмом: різновиди

Повсюдна електрифікація нинішнього виробництва несе в собі потенційну електричну небезпеку. Джерелами даної небезпеки є електрифіковане обладнання, електромережі, інструмент, побутова електротехніка, цифрові й орг. пристрої, які функціонують від електромереж. Випадки ураження електричним струмом людини становить відносно малий відсоток (якщо порівнювати з іншими видами травматизму на виробництві), але кажучи про травми з важким і смертельним результатом, електротравматизм стоїть на одному з перших місць.

Велика кількість електротравм (близько 55-65%) трапляється при роботі з установками які працюють від напруги до 1000 В. Причиною цього факту є широке застосування даного електрообладнання та відносно слабкий рівень підготовленості людей працюючих на ньому. Електрообладнання, що працює з напругами вище 1000 (В) порівняно менше, а його обслуговуванням займається кваліфікований персонал. Це, у свою чергу, значно зменшує ймовірність нещасних випадків і електротравм.

При ураженнях струмом людини, електрика має такий вплив:

1. Електролітичний
2. Термічний
3. Біологічний

Електролітичний вплив - під впливом електричного струму на живий організм в ньому відбувається розкладання і перерозподіл хімічних елементів, що перебувають у рідкому середовищі. Такими середовищами є кров, лімфа та інші органічні рідини. У результаті подібного електричного впливу відбувається сильне порушення фізико-хімічного складу, як самих рідких середовищ, так і живої тканини людини в цілому.
Термічний вплив - людське тіло являє собою провідник з певним опором, а як ми пам'ятаємо: при проходженні електричного струму через провідник на ньому виділяється тепло. При невеликих значеннях струму тепловим впливом можна знехтувати, а от коли значення струму досягають одиного, десятки і сотні ампер, його дія здатна викликати сильні опіки і порушення як зовнішніх, так і внутрішніх ділянок тіла.
Біологічний вплив - являє собою збудження і подразнення тканин організму, а це, у свою чергу, викликає мимовільні, спазматичні скорочення м'язових тканин. З них найбільш небезпечні скорочення діафрагми легенів і серцевих м'язів. Як і в попередніх випадках, біологічний вплив струму породжує різні порушення в організмі: зупинку серця, припинення дихання, больовий шок, втрату свідомості та інше.
Слід виділити найбільш поширені види електротравм:
1. Електричний опік - це тілесне ушкодження людського організму, викликане термічним контактом з високою температурою, причиною якого є електрика.
Залежно від умов виникнення розрізняються три види опіків:
- Струмовий (контактний) опік виникає у випадку протікання електроструму через людське тіло після прямого дотику людини до струмоведучих частин електросистем. Цей різновид опіку трапляється зазвичай в установках відносно малих напруги живлення - до 2000 (В) і викликає, в основному, опіки шкіри (зовнішні пошкодження).
- Дуговий опік виникає у разі попадання на людину електричної дуги. При цьому прямого проходження струму крізь тіло людини немає, як правило, такі опіки з'являються в слідстві випадкових коротких замикань в електрообладнанні з напругою від 220 (В) і до 6 (кВ). Для прикладу можна навести ситуацію робіт (під напругою) в щитах, при проведенні електротехнічних вимірювань приладами (через неуважність або помилки).
- Змішаний опік, це наслідок одночасного впливу обох факторів (струмовий і дугового). Він утворюється, зазвичай, в електроустановках високої напруги харчування - понад 1 кВ. При такому варіанті опіку дуга створюється між токонесущей частинами і самою людиною, ну а електрострум, що має досить великі величини (від кількох до десятків ампер), протікає крізь людину. У даному випадку травматизм має досить важкий характер і часто справа доходить навіть до летального результату.
2. Електричні знаки (знаками струму, електричні мітки) - це ще один різновид електротравм виникають після ураження електричним струмом. Він представляють собою чіткі плями сіруватого або ж жовтувато-блідого кольору знаходяться на поверхні шкіри. Вони мають округлену або ж овальну форму з невеликим по центру поглибленням. Розміри електричних знаків зазвичай складають близько одного-п'яти міліметрів. Електричні знаки безболісні, а їх виведення закінчується благополучно. З часом уражені ділянки тіла повністю відновлюються. Електричні знаки з'являються приблизно у двадцяти відсотків постраждалих від впливу електроструму.

3. Металізація шкірного покриву - цей вид електротравм з'являється, коли в результаті спалаху при короткому замиканні найдрібніші частинки розплавленого металу проникають під шкіру. Уражена ділянка шкірного покриву стає шорстким і має жовтувато-темний колір. У деяких випадках можна спостерігати почервоніння шкіри. Даний вид ураження з часом сходить і металізована ділянка шкіри набуває звичайний вигляд. Також повністю сходять і хворобливі відчуття (якщо вони були).
На цьому тему: ураження людини електричним струмом: різновиди, вважатимемо закінченою.

P.S. У силу того, що будь-якій людині властиво помилятися (та до того ж по багато разів на день), повністю уникнути електротравматизму і нещасних випадків навряд чи вийде, а от звести їх до мінімуму цілком реально. Просто будьте уважні і обережні працюючи з електрикою.

Переглядів: 4145 | Додав: ohranatruda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 Stevenzet  
0
Поддерживать отличную работу!! Люблю это! Посетите также мою страничку

http://forum.prolifeclinics.ro/profile.php?id=889570 как перевести деньги из европы в россию 2024 сейчас

gg=+

2 bigdata  
0
Перехватим клиентов с сайтов конкурентов из их CRM, мобильных приложений или с номеров компании на которые звонят клиенты.
в 10 раз дешевле яндекс директа.
Современные инструменты BigData позволяют узнать кто посещал сайты конкурентов или звонил им на телефон, чтобы работать именно с этой горячей аудиторией в режиме реального времени
контакты от 17 рублей. можем предоставить под обзвон от 17 руб или разослать SMS/ MMS/ Viber от 3,6 руб (только РФ)
звонки посетителям сайтов конкурентов в реальном времени, в течение 20 минут с момента посещения сайта или звонка конкуренту, по самой горячей аудитории.
Любые законные ниши, торговля, услуги, строительство, перевозки, привлечение работников, агентов, B2B, B2C и т.д.
100% легальный метод, никакие законы не нарушаем.
Доступная цена. договор. закрывающие документы.
также можем добыть базы клиентов или поставщиков конкурентов в B2B и B2C сфере
наш cайт https://bigdata.popupbiz.ru оставьте заявку
телеграм канал @bigdatapopupbizru
email bigdatabiz@mail.ru
телефон для связи 89529082087

1 Catherinamevy  
0
Привeт! Я знаю, мoe сoобщениe мoжет быть слишкoм конкpетным,
Hо мoя cеcтрa нашлa здeсь xорошегo мужчину, и они пожeнилиcь, a как наcчeт меня?! :)
Μнe 23 лeт, Κaтepинa, из Ρyмынии, тaкжe знаю aнглийcкий и pyсский языки.
И... у мeня спeцифическoe зaболеваниe, именyемое нимфомaниeй. Kтo знaет, что это такoe, меня пoймут (лучшe скaзaть срaзy)
Ax да, я очeнь вкycно готовлю! a я люблю не только готoвить ;))
Я наcтoящaя дeвyшкa, нe пpоcтитуткa, ищy cерьeзныx и гoрячиx отнoшений...
В любoм cлyчае, вы мoжете нaйти мой профиль здecь: http://ronightranamsapi.tk/user/116756

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПОПУЛЯРНІ ФАЙЛИ


Конституція України


Электрическая безопасность: Учеб. пособие


Электробезопасность в трёхфазных сетях переменного тока


Постер "Електробезпека"


Закон України "Про охорону праці"


Релейная защита в распределительных электрических сетях. Пособие для практических расчетов


Закон України "Про електроенергетику"


Билеты на 4 группу по электробезопасности


КОРОТКА ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ПО ЕЛЕКТРОБЕЗПЕЦІ


Електробезпека на виробництві. Рівень знань. Кваліфікаційні групи.

Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0