ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ЕЛЕКТРОМОНТАЖНИХ РОБІТ У ДІЮЧИХ ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ


Система технического обслуживания и ремонта энергетического оборудования : Справочник


Небезпека ураження електричним струмом


Історія світильника


Фактори ураження електричним струмом


Знаки і плакати з електробезпеки, допоміжні знаки і таблички.


Електротравматизм і заходи щодо його попередження


У чому полягає небезпека електрики


Виробнича інструкція з експлуатації електродвигунів


Ураження людини електричним струмом: різновиди

Четвер, 25.04.2024, 00:19 Вітаю Вас Гість

БЕЗПЕКА РОБІТ В ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ

Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Статті

Головна » 2013 » Червень » 23 » Фактори ураження електричним струмом
15:16
Фактори ураження електричним струмом

Фактори ураження електричним струмом

Ви беретеся своїми руками за оголені дроти, що знаходяться під високою напругою і Вас не б'є електричним струмом. Здорово. Але це можливо у двох випадках, якщо на Ваші руки в надійних гумових рукавичках (але все одно, краще не братися), і в тому випадку, якщо ваша шкіра дуже хороший діелектрик (що у звичайних людей не спостерігається). На жаль, людська шкіра поганий діелектрик і тому контакт людей з електрикою, як правило, закінчується всілякими травмами і летальними наслідками. Шкода, але таке життя. І тому, пропоную розглянути основні фактори ураження електричним струмом, з метою попередження жахливих наслідків.

І так, зовнішніми факторами ураження електричним струмом людини, природно, є величина самого струму, що проходить через тіло, тривалість впливу, рід струму (постійний, змінний), його частота і т.д. Але й від самої людини також залежить результат поразки. На це впливає опір людського тіла. Опір тіла залежить від стану організму, шкірного покриву, його вологості, емоційного стану і т.д.

Зазвичай людина здатна відчувати дію електричного струму невеликої величини: 0,6 - 1,5 міліампер (при змінному струмі з частотою 50 Гц) і 5 - 7 міліампер (при постійному). Це значення електричного струму має назву - «пороговий відчутний струм». Високі значення струмів здатні викликати мимовільні скорочення м'язів і досить хворобливі відчуття, що зі збільшенням струму посилюються, впливаючи на всі великі ділянки тіла.
При значеннях змінного струму в 10 - 15 мА, біль ставати вже нестерпною, а скорочення м'язів людини набуває стан нездоланності. В результаті, людина не здатна самостійно розтиснути свою руку, в якій знаходиться струмоведучий провідник з напругою. Такі струми мають назву «не відпускають». Для постійного струму його значення відповідає 50 - 80 мА.
Змінний електричний струм з силою в 25 - 50 мА (50 Гц) діє на м'язи не тільки рук, а також і тулуба, де найбільш небезпечною зоною є грудна клітина. У цьому випадку відбувається сильне ускладнення дихання. Тривала дія струмів даної величини здатні викликати навіть повне припинення дихання, після чого настає смерть від задухи.
Змінний електричний струм (50 Гц) з величиною від 50 мА і до 100 мА ще швидше збиває нормальну діяльність серця і легенів. При цьому значенні, як, в іншому, і при менших струмах, першими за часом уражаються легені, а за ними й серце.
Змінний електричний струм (50 Гц) з величиною від 100 мА до 5 А і постійний струм від 300 мА до 5 А першим ділом впливають на серцевий м'яз, що вкрай небезпечно для життя людини, оскільки через одну, дві секунди після початку електричного удару настає фібриляція (хаотичне скорочення серцевих волокон). При цьому серце перестає працювати як насос, що зупиняє кровообіг в організмі, це тягне за собою недолік кисню, що згодом веде до зупинки дихання. Далі, клінічна смерть, і якщо протягом 7 хвилин не оживити людину, то клінічна смерть переходить у постійну.
Електричний струм з силою більше 5 Ампер, зазвичай не викликає фібриляцію серця, бо за таких значення струму відразу відбувається повна зупинка серця, минаючи цю стадію. Далі, параліч дихання і знову-таки - клінічна смерть. Якщо вплив електричного струму було короткочасним (до 1 - 2 секунд) і не спричинило зупинку серця (в результаті опіку, нагріву і т.д.), то після припинення дії струму, серце, зазвичай, саме відновлює свою роботу. А дихання - ні. І тому необхідна невідкладна допомога у вигляді штучного дихання (рот в рот або ж рот в ніс).

Важливим фактором ураження електричним струмом є шлях проходження цього струму по тілу людини. Якщо на даному шляху знаходяться життєво важливі органи - легені, серце, головний і спинний мозок, то поразка стає дуже небезпечним, так як дія струму веде до порушення їх роботи. Якщо ж електричний струм проходить по інших шляхах, то небезпека для життя різко знижується.
P.S. Як показує практика, постійний струм в 4 - 5 разів безпечніше, в порівнянні з змінним струмом (50 Гц). Але це відноситься до напруг до 250 - 300 В. Будьте уважні і обережні при роботі з електрикою.

Переглядів: 4792 | Додав: ohranatruda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПОПУЛЯРНІ ФАЙЛИ


Конституція України


Электрическая безопасность: Учеб. пособие


Электробезопасность в трёхфазных сетях переменного тока


Постер "Електробезпека"


Закон України "Про охорону праці"


Релейная защита в распределительных электрических сетях. Пособие для практических расчетов


Закон України "Про електроенергетику"


Билеты на 4 группу по электробезопасности


КОРОТКА ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ПО ЕЛЕКТРОБЕЗПЕЦІ


Електробезпека на виробництві. Рівень знань. Кваліфікаційні групи.

Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0